Bibliotheek Lint

Leesgroep

Onze leesgroep leert je een boek anders bekijken en begrijpen. Zo haal je meer uit een boek!

Als voorbereiding op de bijeenkomst lezen we telkens een afgesproken boek. Dit kan je ontlenen in de bibliotheek, het ligt voor je klaar aan de balie.
In een ontspannen en aangename sfeer wisselen we van gedachten. Specifieke literatuurkennis heb je niet nodig, gewoon zin om te lezen is voldoende! We verwachten wel dat je ouder bent dan 18 jaar.
Onder begeleiding van de moderator kan iedereen zijn visie en ervaringen over het gelezen boek bespreken en delen met anderen.
Een bijzonder fijne ervaring! Gewoon even de bib contacteren en meedoen.

De leesgroep is een samenwerking tussen het Davidsfonds en de bibliotheek om het lezen te promoten.
De leesgroepavonden gaan door in de bibliotheek van Lint de laatste woensdag van de maanden september, november, januari, maart en mei. Ze beginnen om 20u en eindigen om 22u. Deelnemen kost 3 euro per avond, voor de begeleider is het gratis.
Wie wil mag als afsluiter van de avond, na afspraak met de begeleider, een stukje poëzie of een korte tekst brengen.

De leesgroepavonden gaan door in de bibliotheek van Lint de laatste woensdag van de maanden september, november, januari, februari, maart en mei. Ze beginnen om 20 u en eindigen om 22u.

Hieronder vind je de boekenselectie en data van de leesgroepavonden 2018-2019

Datum bespreking Titel Auteur Onder begeleiding van
26 september 2018 Grip Stephan Enter Daniëlle Van Eynde
28 november 2018 Onderworpen Michel Houellebecq Eric Van Eupen
30 januari 2019 De witte veer John Boyne Ivo Schellekens
27 februari 2019 De poppendokter Diane Broeckhoven Liliane Geerts
27 maart 2019 De kinderwet Ian Mc Ewan Herman Van Rymenant
29 mei 2019 De levenden herstellen Maylis De Kerangal Emile Verhulst

Korte inhoud van de gekozen boeken

Grip (Stephan Enter, 2011)                                    

Vier alpinisten (Paul, Vincent, Martin en Lotte) hebben in hun studententijd in de Noorse Lofoten enkele klimtochten gemaakt. Ze zijn elkaar uit het oog verloren en komen na twintig jaar bijeen voor een reünie in Wales. Paul en Vincent reizen samen met de Eurostar door de Kanaaltunnel en worden aan de overzijde opgewacht door Martin en Lotte, inmiddels getrouwd. Via hun herinneringen en gesprekken wordt duidelijk dat er tijdens een van die tochten iets ingrijpends is gebeurd, dat hun levens op dramatische wijze heeft gestuurd. Uit de wisselende perspectieven in de vier delen blijkt dat de drie totaal verschillende mannen gefascineerd zijn (geweest) door de cynische, stuurse Lotte, die een hoofdrol speelt in de twee cliffhangers. Deze alpinisten- en reünieroman is spannend, prachtig geschreven, heeft haarscherpe observaties, boeiende personages, een feilloze compositie en existentiële thema’s, over bereikbare onsterfelijkheid, de waarde van vriendschap, het gevaar om risico’s te nemen en ‘grip’ te verliezen en de onmogelijkheid om terug te gaan naar ‘vroeger’. In een woord: fenomenaal!

Onderworpen (Michel Houellebecq, 2016)                  

Een professor aan de Sorbonne ziet zijn land in 2022 aan de vooravond van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk. De traditionele partijen zijn uitgespeeld, de strijd gaat tussen het Front National en de Moslimbroederschap. Op de valreep doet een van de leiders een politieke meesterzet.

De witte veer (John Boyne, 2016)                                                   

September 1919. De twintigjarige Tristan Sadler neemt een trein van Londen naar Norwich om een pakketje brieven te overhandigen aan Marian Bancroft. Tristan vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Marians broer Will. De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek; hij draagt een groot geheim met zich mee. In 1917 legde Will midden op het slagveld zijn wapens neer en verklaarde dat hij gewetensbezwaarde was geworden, waarna hij ter plekke werd veroordeeld als verrader.

De poppendokter (Diane Broeckhoven, 2014)                 

Als kleine jongen speelt de Amsterdamse Hendrik Roest huishoudentje met zijn Joodse bovenbuurmeisje Esther Levine. Op een kwade dag in 1942 is ze plotseling verdwenen. Hendrik ontfermt zich over haar pop Trui, hun kind.Twintig jaar later zien ze elkaar bij toeval terug. Wat al sinds hun kinderjaren tussen hen smeult, ontbrandt tijdens die ontmoeting. De vonkjes springen over.

De kinderwet (Ian Mc Ewan, 2014)                                     

Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Rechter aan het Hooggerechtshof Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

De levenden herstellen (Maylis de Kerangal, 2015)         

Het verhaal van een transplantatie. De levenden herstellen zet ons aan het denken over kwesties als lichaam en geest, onze verantwoordelijkheid jegens onze medemens, en over de vraag waar het leven eindigt en hoe we ons verzoenen met de dood. De Kerangal geeft hierop een prachtig antwoord met haar liefdevolle, diep doorvoelde beschrijvingen van de levenden in dit verhaal.